jazzjam songwriters koncerter oelvin spiritus andet galleri omos kontakt jazzjam songwriters koncerter oelvin spiritus andet galleri omos kontakt

Historien om Cafe blågårds apotek (fortalt af Hans Nielsen)

Huset, som Kroteket ligger i, er bygget i 1900-1902, længe før Blågårds Plads blev oprettet.

Faktisk er pladsens tilblivelse resultatet af Københavns første rigtige sanering, efter at Anker Heegårds lagergrunde sidst i 1890'erne blev overdraget til kommunen.

Gamle købmand Munthe havde købmandsbutik med kridttavlerne udenpå facaden, hvor drengene for at drille ham rettede på priserne og kom ind i hans baglokale og fik skældud, mens de med åben mund så på hans samling af sværd, der hang på væggen.

Blaagaards Apothek
Det oprindelige Blaagaards Apothek blev oprettet længe før Blågårds Plads. Allerede i 1874 startede beslutningen om at oprette et apotek "i Villakvarteret mellem Nørre- og Vesterbro, nær Ladegaardsvejen, hvorved en del af Blaagaardskvarteret ville faa nærmere til et Apotek".
1. oktober 1877 åbnede så i Korsgade 45 Blaagaards Apothek.

Efter en menneskealder i Korsgade flyttede Blaagaards Apothek til en mere central adresse, nemlig på Blågårds Plads.


Blågårds Apotek forsynede Den Sorte Firkant med angst-fordrivende medicin og helbredende urteafkog fra 1936 til 1971 og blev herefter nedlagt, og lokalerne stod tomme for en stund.


Adressen i Korsgade blev såmænd også ganske mondæn, idet lokalerne senere blev musikværtshus, (det kan jo ske...), det så navnkundige Allotria, som Clausen og Petersen synger så smukt om. Og senere kom der såmænd også BZere...

Kroteket
Tom byggede lokalerne om og åbnede i 1974 en rigtig restaurant under det velklingende navn Kroteket med mørkerøde vægge og tykke tæpper og kartofler og brun sovs fra køkkenet. Det er nu sjovt, at det oprindelige navn stadig hænger ved sammen med alle de andre kælenavne.

Café blågårds apotek
Peter Edgar Nielsen overtog stedet i 1978. Værtshuset skiftede navn til Café blågårds apotek, stadig et dog mindre ambitiøst køkken, og Peters specialitet var mange forskellige slags øl.

I en reklame blærede han sig med at kunne sælge 165 forskellige slags. En reminiscens heraf ses stadig i et par af Krotekets bevarede udstillingsmontrer.
I 1986 begyndte der at ske noget. Peter var blevet træt af værtshuset og havde stukket en føler ud til nogle af de lokale.
Tre gamle DKP-venner, Jens Kristiansen, international skakmester og skolelærer, Søren Jensen, som var pædagogmedhjælper på Frederiksberg og i øvrigt gammel formand for Firkantens Boldklub, og Allan Gutzeit, en mand med mange sære interesser.

De tre fandt sammen og forpagtede stedet pr 1. april 1986. Så myldrede det igen med mennesker på Kroteket. Men drengene kunne alligevel ikke rigtigt klare det. Der manglede lidt styr på tingene. Og så spurgte de mig og en anden af vennerne, kokkeeleven Tanja Brauer, om vi ville være med.
Ok da, og så stoppede Søren og Allan, og vi kørte løs for at rette skuden op. Tanja stoppede efter et halvt års forløb, da hun ikke både kunne klare både kokkeuddannelse og værtshus.

18.1.88 skrev Jens og jeg endeligt under på slutsedlen, og så hang vi på gælden og værtshuset sammen.
Jens kunne ikke klare presset og løb skrigende bort i december 1988. Så for mig var der kun en vej tilbage, og det var frem..

Køkkenet blev droppet og jeg opprioriterede musikken som den væsentlige del af Krotekets identitet.
Siden er det ellers gået slag i slag. Stedet fik jeg shinet op uden at lave alt for meget om. Jeg flyttede indgangen fra Blågårdsgade til Blågårds Plads 2 med det resultat, at vi pludselig fik mulighed for at lave den meget hyggelige fortovscafe om sommeren.

I 1998 og 1999 fik vi foretaget et par meget store lydisoleringer, først og fremmest ved baren, som til gengæld fik meget mere plads i lokalet, til glæde for alle.


Scenen blev skiftet helt ud og gennemisoleret. Så i dag står Kroteket i et nyt årtusinde med en god og velfungerende ramme som hele Nørrebros stamværtshus - endog med god livemusik på plakaten.

 
 

 

 
Café Blågårds Apotek • Blågårds Plads 2 • 2200 København N • Tlf. 35 37 24 42 • kontakt@kroteket.dk
jazzjam songwriters koncerter oelvin spiritus andet galleri omos kontakt